2010-11-04

Nattō (jap. 納豆)

Nattō (jap. 納豆) - tradycyjna japońska potrawa przygotowywana ze sfermentowanych ziaren soi. Popularna od okresu Nara.

Nattō jest jednym z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej. Posiada charakterystyczną, bardzo ostrą i nieprzyjemną dla Europejczyków, woń oraz ciągnącą się, kleistą konsystencję przy brunatnym zabarwieniu. Jest jednym z nielicznych produktów spożywczych pochodzenia roślinnego bogatych w witaminę B12. W dawnych czasach stosunek do nattō dzielił Japonię na dwie wyraźne części kulinarne: Kantō (lubiącą nattō) oraz Kansai (nielubiącą tej potrawy). Obecnie danie popularne jest w całej Japonii i poza nią, z uwagi na duże walory odżywcze. Nattō można kupić również w Polsce, w sklepach z żywnością orientalną i dalekowschodnią. Na eksport produkuje się wersję pozbawioną przykrego zapachu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz