2010-11-06

Gastronomia

Kuchnia japońska kojarzona w Polsce głównie z sushi jest o wiele bogatsza i oferuje duże możliwości. Podstawą kuchni są ryby i owoce morza, w tym podawane na surowo, ryż, algi morskie, jarzyny. Mięso pojawiło się w kuchni japońskiej dopiero w 19 wieku.

Proste i smaczne przekąski na ciepło (np. rodzaj kluski na parze z farszem mięsnym lub warzywnym) oferują sklepy całodobowe.

W japońskich miastach spotkamy liczne jadłodajnie i restauracyjki oferujące ograniczona ilość potraw. Ponieważ menu zazwyczaj jest po japońsku, wybieramy te które pokazują potrawy na zdjęciach lub mają wystawiona w oknach - co jest japońskim zwyczajem - atrapy posiłków. Możemy wtedy poprosić obsługę przed restaurację i wskazać na interesujące nas danie.

Nie należy obawiać się tanich jadłodajni i restauracyjek. Jedzenie w nich jest równie bezpieczne jak w drogich restauracjach, równie smaczne a o wiele tańsze. Wybierajmy restauracje z krzesełkami a nie tradycyjne japońskie gdzie jemy w pozycji kucznej. Gdy jednak trafimy do tradycyjnej restauracji pamiętajmy o zdjęciu obuwia i chodzenia w skarpetkach. A ponieważ zdejmowanie obuwia przydarza się nie tylko w restauracjach, dbajmy o to aby mieć czyste i nie dziurawe skarpety. Jeżeli w restauracji poruszmy się boso, to idąc do ubikacji zakładamy stojące przed nią kapcie. Pamiętajmy o ich zdjęciu po jej opuszczeniu.

W restauracjach podawane są zazwyczaj jednorazowe, drewniane pałeczki, którymi posługiwanie się jest już po krótkim treningu proste. Czasami personel restauracji widząc obcokrajowca podaje nóż i widelec. Posługując się pałeczkami należy pamiętać aby nigdy nie wbijać ich w miskę ryżu. Jest to zarezerwowane dla składania ofiary zmarłym.

Po złożeniu zamówienia obsługa położy nam na rogu stolika tekturkę lub w lepszej wersji druczek w okładce zapisany japońskimi znakami. To nasze zamówienie. Po skończonym posiłku bierzemy ten druczek i udajemy się do kasy. W Japonii nie ma zwyczaju dawania napiwków!!!

Przykładowe tzw. bezpieczne smakowo potrawy:

Ramen - rodzaj rosołu z makaronem, podawany z jajkiem lub plasterkami wołowiny, kawałkami ryby czy owocami morza. Dodatki i makaron wyjadamy pałeczkami a rosół wypijamy z miski. Ramen jest tanim i wystarczjacym posiłkiem głównym.

kotlet wieprzowy z sosem curry - z wyglądu przypomina nasz kotlet schabowy. Jest pocięty na paski i polany częściowo sosem curry. Podawany z przypieczonym makaronem lub ryżem.

Tempura - owoce morza zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone na głębokim oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz